Presă

Click aici pentru statistici despre sistemul tichetelor de masa!  Pentru orice informații, vă rugăm să ne contactați la office@apet-romania.ro  

Legea tichetelor de masa electronice a fost publicata in Monitorul Oficial -15.11.2013!

Legea tichetelor de masa electronice a fost publicata in Monitorul Oficial!Au fost publicate in Monitorul Oficial din data de 15 noiembrie 2013 modificarile la  Legea nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masă care introduc si in Romania conceptul de tichete de masa electronice. 
Aceste modificari au fost sustinute de catre Asociatia Emitentilor de Tichete de Masa din Romania  si vor intra in vigoare la 90 de zile de data publicarii (14 februarie 2014).  Companiile vor avea la dispozitie doua instrumente moderne pentru alocatia de hrana a angajatilor: tichetele de masa pe suport de hartie si tichetele de masa electronice.

 

Intrebari si raspunsuri
1. Aceaste modificari legislative vor elimina tichetele de masa pe hartie? Vor disparea tichetele de masa pe hartie?
Tichetele de masa pe hartie vor continua sa existe ca principal beneficiu extra-salarial, reglementarile privind tichetele de masa pe hartie raman in vigoare, in paralel vor circula si tichetele de masa electronice, angajatii avand posibilitatea de a alege suportul care este cel mai potrivit pentru nevoile lor. Cele doua instrumente exista in paralel in multe dintre tarile din Europa, dar si de pe alte continente.
 2. Fiecare dintre angajatii unei companii va fi nevoit sa aiba un cont bancar pentru a putea primi tichetele de masa electronice?
Nu, tichetele de masa reprezinta un serviciu specific care nu este legat de un cont bancar. Fiecare angajat va avea un cont simplu, dedicat tichetelor de masa electronice la unitatea emitenta.
3. In cazul in care angajatul va pierde cardul, acesta va suporta costurile inlocuirii lui?
Nu, toate costurile legate de tichetele de masa electronice vor fi suportate de catre angajator, asa cum se  intampla si in prezent cu cele ale tichetelor de masa pe hartie.
4. Tichetele de masa electronice sunt disponibile acum pentru a fi comandate?
Tichetele de masa electronice nu pot fi comandate deocamdata la unitatile emitente. Legea publicata in Monitorul Oficial in data de 15 noiembrie va intra in vigoare la 3 luni dupa publicarea in Monitorul Oficial (15 februarie 2014) insa va fi necesara adoptarea normelor de implementare – dupa 5 luni de la Publicarea in Monitorul Oficial (conform prevederilor legale). Estimam ca tichetele de masa electronice nu vor fi disponibile la unitatile emitente mai devreme de 5 luni.
5. Vor fi pastrate avantajele fiscale si pentru tichetele de masa electronice?
Da, avantajele fiscale in vigoare pentru tichetele de masa pe hartie vor fi valabile si pentru tichetele de masa electronice.
6. Angajatul va putea sa foloseasca tichetele de masa electronice in acelasi loc unde foloseste in prezent tichetele de masa pe hartie?
Tichetele de masa pe suport electronic se pot folosi in unitati alimentare care sunt dotate cu echipamente necesare acceptarii tichetelor de masa electronice.

MO 701_2013_Modificare Lege 142_1998 tichete de masa